Elektronika v domači delavnici 2 (Založba Faro 2008) – www.faro.si

ODMEVI

 

12. 12. 2007 Branko Gradišnik (Prejeto preko e-pošte, predlog za naslovnico)

         … Strmel sem nad umljivosti razlage, še bolj pa nad preprostostjo razlage.

 

19. 04. 2008 Slowfly, www.elektronik.si

Predvčerajšnjim sem od Jerneja dobil zasebno sporočilo, da je knjiga "Elektronika v domači delavnici 2", izšla. Ker sem v enem prejšnjih sporočil v tej temi zapisal, da bom knjigo tudi kupil, me je poprosil za naslov, kamor mi jo lahko pošlje.

Knjigo mi je včeraj popoldne prinesel na dom, avtor osebno! Tudi spoznala sva se včeraj, čeprav sem Jerneja, kot avtorja nekoliko poznal že prej. V glavnem po člankih iz revije TIM, na katero sem naročen že nekaj manj kot štiri desetletja. Že zvečer sem vzel knjigo v roke, jo najprej prelistal, nato pa neke stvari bolj površno, druge pa zelo temeljito prebral.

In kakšni so moji vtisi. Začne se z odličnim in duhovitim predgovorom Branka Gradišnika, nadaljuje z avtorjevim uvodom, nato pa so zelo zanimivo in razumljivo opisani različni uporabni projekti, ki jih je avtor skonstruiral, ter seveda tudi izdelal in preizkusil.

Všeč mi je njegov pristop k reševanju problemov. Enostavnost, brez nepotrebnega kompliciranja, ter laičnemu očesu všečnih "High-tech" vizualnih efektov.

Nimam se namena spuščati v opisovanje posameznih projektov, mnenje o tem naj si ustvari vsak bralec knjige sam.

Na koncu, pa kot se seveda po vsakem dobrem obroku spodobi, sledi še desert! Na devetih straneh je opisan Kričač, radijska postaja OF. Zgodovinske okoliščine nastanka, kdo so avtorji, fotografije replike, ter shema. To je treba prebrati!

Splošna ocena knjige, odlično! Bravo Jernej!

Knjigo toplo priporočam vsakemu, ki se kakorkoli ukvarja z elektroniko, posebej začetnikom, ter množici hobi elektronikov!

 

26. 04. 2008 Branko Gradišnik, Delo, Sobotna priloga (Ponatis predgovora)

         Štiri mesece pozneje: Gornje besedilo ni fikcija, ampak stvarno poročilo. Knjiga Elektronika v domači delavnici 2 je medtem izšla (2008, samozaložba). Gospod Jernej Böhm ni fiktivno ime, ampak človek iz mesa in krvi in elektrike in najbrž vijakov.

 

28. 05. 2008 Marko Kočevar, SMS

         … Kdaj bo nadaljevanje?

 

02. 06. 2008 dr. Peter Starič, Svet elektronike, št. 154 (recenzija)

         To delo je namenjeno predvsem mladim, ki jih ustvarjalna žilica sili, da delajo ne samo z glavo, ampak tudi z rokami in orodjem, da si naredijo kako koristno napravo. Tisti, ki od elektronskih naprav uporabljajo le računalnik, nikoli ne bodo spoznali veselja, ki nas prevzame, ko  s a m i  izdelamo kak aparat, ki tudi deluje tako, kot smo pričakovali. Ker danes primanjkuje ustvarjalnih poklicev, saj si vse preveč študentov še vedno izbere stroko npr. ekonomista, politologa, komunikologa, pravnika, upravljalca, organizatorja ali kaj podobnega, težko v zadostni meri poudarimo, kako zelo pomembna in potrebna je Böhmova knjiga. Kot že omenjeno, je namenjena zlasti mladim, da jih vpelje v čudoviti svet elektronike, obenem pa jih vzpodbuja še na nadaljnje izobraževanje, tako da utegne postati elektronika celo njihov poklic. Ker je ta stroka dandanes prodrla tako rekoč že v vse druge panoge, jim znanje, ki si ga bodo pridobili iz Böhmove knjige, utegne koristiti tudi pri kakem sorodnem poklicu, kot so npr. medicina, kemija, strojništvo, biologija idr., ali pa pri odpravljanju težav s katerimi se zagotovo sreča vsak, ki dela z računalnikom.

 

02. 06. 2008 Uredniški zapis, TIM, letnik 46, št. 10 (Knjižna polica)

         Modelarski reviji TIM, ki je dolga desetletja prva in edina objavljala načrte za najrazličnejše preproste elektronske naprave, se je šele leta 1994 pridružila specializirana revija Svet elektronike, prvo resno knjigo s tega področja – to je bila Elektronika v domači delavnici -, namenjeno ljubiteljskim elektronikom, pa je leta 2000 izdala Tehniška založba Slovenije. Ker je bila hitro razprodana, se je njen avtor Jernej Böhm odločil za izdajo nadaljevanja…

 

20. 11. 2008 prof. Doroteja Emeršič, ŠC Ptuj (Prejeto preko e-pošte)

            Glede knjige Elektronika ... (ki je, mimogrede, sijajna, čestitam!) ...